Selecteer een pagina

Ut Kielegat

onze mooie stad

‘Ut Kielegat’ is de naam van de stad Breda tijdens carnaval. Voor ons het mooiste en gezelligste feest van het jaar waar we ook als vrijwilligers aan verbonden zijn via Stichting Kielegat. Als rasechte Bredanaars vieren we dit feest en hebben we een hart voor Ut Kielegat. 

 

Een beetje historie
Eind 1589 wilde Prins Maurits van Oranje Breda heroveren van de Spanjaarden. Tijdens het katholieke carnaval voer een turfschip met soldaten Breda binnen en verraste de feestvierende stad. De stad was weer van ons! ‘Carnaval blijkt ideaal voor een aanval, dan offeren we het feest maar op voor onze vrijheid!’. 

Tijdens de strijd voor de herovering was het weer onstuimig. De wind liet het strijdschip Het Turfschip tegen de kade botsen waardoor een gat in de kiel werd geslagen. Dit gat betekende bijna het einde van de herovering, maar het werd een voordeel. Door dit gat konden de soldaten recht in de ogen van de onderdrukking kijken. En daar was de naam; Kielegat! Strijdvaardiger dan ooit en met ongekende vechtlust heroverden ze Breda en Breda was weer vrij!

Contact

2 + 6 =

Carnaval in Kaart

Haal carnaval in huis met de KieleKaort. Een mooie en stijlvolle weergave van de stad Breda. Op kwalitatief en luxe papier om neer te zetten of in te lijsten. 

Social Media

Volg ons op: